Methoden

Wij maken gebruik van de methodieken voor gezinshuizen van onze zorgaanbieder, alsook van Gezinshuis.com.

Wij zetten vooral de methode 'Ervaringsgerichte Psychosociale Hulp' in. Deze is ontwikkeld door het Kempler Instituut Nederland, waar Herma haar opleiding heeft gedaan en Sjaak een groot aantal partner weekenden gevolgd heeft. Herma heeft deze manier van werken  uitvoerig 'voorgeleefd' aan het huidige team van gezinshuisouders en medewerkers, die op dezelfde manier verder werken.

De kern van deze methode is dat je jezelf als persoonlijk instrument inzet in de hulpverleningsrelatie. Het middel daarbij is 'de complete boodschap'. De complete boodschap heeft 'ik- jij-wij' elementen die altijd ook eigen persoonlijke inbreng van de hulpverlener vraagt. Alleen dan is de boodschap compleet en daardoor effectief.

Juist het persoonlijke en ook professionele karakter maakt dat deze methode bij uitstek geschikt is voor een gezinshuis, waar (zeer) getraumatiseerde kinderen in het gezin van de professional worden opgenomen. De methode zou echter elke vorm van hulpverlening verder brengen omdat de cliënt de directe en persoonlijke betrokkenheid van de hulpverlener ervaart waarmee hij zich er niet langer 'alleen' voor voelt staan.

Wij hebben ook veel inzicht gekregen door het van dichtbij meemaken van -door de GGZ gebruikte methoden- voor behandeling van geplaatste kinderen, waarbij wij betrokken zijn als opvoeders. Dit heeft onze kennis van psychiatrie en trauma zeer vergroot.