De naam van ons gezinshuis

Ons gezinshuis draagt de naam 'Hart voor de zaak’. Deze naam is gebaseerd op de afstudeerscriptie van Herma van de opleiding tot therapeut. Dit document is een hartstochtelijk pleidooi voor een diepgaande verandering in de jeugdhulpverlening. Toen Herma als gezinshuisouder aan de slag ging werd zij geconfronteerd met een aansturing in de jeugdhulpverlening waar de relatie niet meer centraal stond. Hulpbehoevende kinderen en hun ouders waren een ‘zaak’ of ‘casus’ geworden. Verantwoordelijkheid werd doorgeschoven (waarmee in schrijnende gevallen, niemand verantwoordelijkheid nam/neemt met alle gevolgen van dien). De geprotocolleerde werkwijze maakt(e) dat een persoonlijk professioneel hulpverlenerschap als 'ambacht' naar de achtergrond was verdwenen.

In ons gezinshuis werken we juist persoonlijk maar ook professioneel. We hebben hart voor kinderen en hun ouders en wij geven dat op een ondernemende en effectieve manier vorm. Ons logo is in de vorm van een hart, het hart wat we hebben voor kinderen. De kleuren groen en paars hebben ook betekenis. Groen staat voor ons voor 'groei en ontwikkeling', paars is de kleur van spiritualiteit: wij werken met 'hart en ziel'. 'Zaak' is een woordspeling naar hoe kinderen soms worden genoemd in de taal van het werkveld, maar waar wij hart (relatie) in willen leggen.

De slogan onder de naam is een variatie op een uitspraak van Theodore Roosevelt Jr. Kinderen zijn nog niet geholpen als je veel 'weet', maar als je er voor ze bent.